Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Babeczki sernikowe Pyzy

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pyszne babeczki i ozdoba wielkanocnego stołu - ucieszą zarówno dzieci jak i dorosłych

Babeczki sernikowe Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki sernikowe Pyzy

 

  • 12 kawałków ciasta orzechowego, każdy wielkości małego orzecha włoskiego z przepisu na mazurka jabłkowo - orzechowego
  • MASA SEROWA - 500 g sera białego mielonego, półtłustego
  • 50 g masła albo margaryny
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 czubate łyżki ubitej śmietanki kremówki
  • MASA ŚMIETANKOWA - ok. 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczek wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżeczek syropu pomarańczowego od skórek smażonych
  • odrobina zielonego barwnika w żelu
  • orzechy arachidowe w polewie cukrowej
  • zielona posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Babeczki sernikowe Pyzy
ciasto z tego przepisu - https://gotujmy.pl/mazurek-jablkowo---orzechowy-,przepisy,145859.html - , jak napisałam wcześniej, było zagniecione na mazurki, ale kawałek mi zostało więc wykorzystałam je na spody co babeczek. Podzieliłam na 12 kawałków, każdy wielkości małego orzecha włoskiego i rozwałkowałam lekko podsypując mąką na placuszki nieco większe od dna foremek do muffinek. Wyłożyłam ciastem zagłębienia w formie.

MASA SEROWA - ser wymieszałam po prostu z pozostałymi składnikami - nie miksowałam - wystarczy wymieszać tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Nalałam porcje masy do foremek z ciastem - po ok. 2 łyżki do każdej. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawiłam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Nie martwcie się jeśli babeczki opadną na środku - w to miejsce nałożymy śmietanę.

MASA ŚMIETANOWA - zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam odrobinę barwnika, zmiksowałam. Żelatynę zalałam 5 łyżeczkami zimnej wody a gdy napęczniała podgrzewałam powoli, mieszając, aż całkowicie się rozpuściłam. Wymieszałam ją z sokiem cytrynowym i kilkoma łyżeczkami syropu. Miksując wlewałam lekko ciepłą żelatynę do śmietany i jeszcze chwilę mieszałam żeby całość dobrze się połączyła.

Śmietanę nałożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam po sporej porcji na wystudzone babeczki. Udekorowałam orzechami z polewie i posypką cukrową.
Babeczki sernikowe Pyzy
Podzieliłam na 12 kawałków, każdy wielkości małego orzecha włoskiego
Babeczki sernikowe Pyzy
ser wymieszałam po prostu z pozostałymi składnikami - nie miksowałam - wystarczy wymieszać tylko tyle żeby wszystko się połączyło.
Babeczki sernikowe Pyzy
kawałki ciasta rozwałkowałam na placuszki, którymi wyłożyłam zagłębienia foremki do muffinek. Na ciasto nałożyłam po 2 czubate łyżki masy serowej
Babeczki sernikowe Pyzy
śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam barwnik. Wymieszałam ją z rozpuszczoną żelatyną z dodatkami