kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Babeczki stracciatella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne , słodkie, delikatne i efektownie wyglądające. Idealne na podwieczorek jak również na przyjęcie dla wykwintnych gości.

Babeczki stracciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki stracciatella

 

  • 4 jajka
  • 1szkl cukru
  • 2szkl mąki
  • 2/3szkl oleju
  • 150g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 czekolada deserowa
  • Polewa:
  • 6 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Babeczki stracciatella
Mąkę , proszek do pieczenia, sodę , cukier, cukier waniliowy i sól mieszamy razem. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy jogurt i olej. Miksujemy na gładką masę. Łączymy składniki suche z mokrymi, delikatnie mieszamy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, Blaszkę do muffin wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30min. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki ale nie wyjmujemy z papilotek , mogły by się pokruszyć. Pozostawiamy je w papilotkach do wystygnięcia. Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do garnczka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia . Wystudzone babeczki maczamy w polewie i obsypujemy kolorową posypką.
Babeczki stracciatella
Etap 1Upieczone muffiny straciattella w blaszce.
Babeczki stracciatella
Etap 2Upieczone babeczki pozostawiamy w papilotkach do wystygnięcia.
Babeczki stracciatella
Etap 3Babeczki oblewamy polewą czekoladową.
Babeczki stracciatella
Etap 4Obsypujemy babeczki kolorową posypka i odstawiamy do wystygnięcia.