CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Babeczki szpinakowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś proponuję wytrawne drożdżowe babeczki z szpinakiem. Bardzo ładnie prezentują się na stole i są bardzo smaczne.

Babeczki szpinakowe

Składniki:

Babeczki szpinakowe

ciasto

nadzienie

Sposób przygotowania:

Babeczki szpinakowe
Rozmrożony szpinak przesmażamy na maśle , dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.

Studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołeczek , kruszymy tam drożdże , posypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka .

Gdy rozczyn podrośnie dodajemy przyprawy , dolewamy resztę mleko i olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałeczki , formujemy kulki w środku robimy wgłębienie , tak jak w kluskach śląskich.

Ciasto wkładamy do foremek dokładnie wysmarowanych margaryną i posypanych mąką kukurydzianą. Każde wgłębienie wypełniamy szpinakiem.

Ja miałam jeszcze ozdobne ciasto solne , więc zrobiłam na wierzch różyczki.

Babeczki pieczemy w 180 C , do zarumienienia. Wychodzi ok. 10 sztuk.