Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Babeczki z bitą śmietaną i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubię piec kruche babeczki, bo można do nich włożyć dowolną masę i za każdym razem będą smakować i wyglądać inaczej.

Babeczki z bitą śmietaną i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z bitą śmietaną i malinami

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • ok. 20 dag malin
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki z bitą śmietaną i malinami
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek wyrobić ciasto. Gotowe włożyć na godz. do lodówki. Rozwałkować na ok. 5 mm i foremkami wykroić babeczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec 15-20 min. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, podzielić na pół. Do jednej dodać 10 dag malin i jeszcze chwilę miksować. Powstały krem nakładać na ostudzone babeczki wg uznania (biały i czerwony), udekorować malinami.
Babeczki z bitą śmietaną i malinami
Z podanych składników wyrobić ciasto.
Babeczki z bitą śmietaną i malinami
Rozwałkować i wykroić foremką babeczki.
Babeczki z bitą śmietaną i malinami
Upiec, wyjąć z formy i ostudzić.
Babeczki z bitą śmietaną i malinami
Do połowy ubitej śmietany dodać maliny.