marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki z boczkiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karnawał nadal trwa,a pomysły na słodkości i przekąski są niewyczerpalne dla pomysłowych pań domu. Dziś będzie przepis na babeczki z boczkiem i oliwkami.

Babeczki z boczkiem i oliwkami

Składniki:

Babeczki z boczkiem i oliwkami

 

  • 500 g.mąki pszennej,
  • 4 gotowane żółtka,
  • kostka margaryny do pieczenia"Kasia",
  • 80 dag.uprażonego boczku,
  • 30 dag. oliwek czarnych,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli morskiej,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • foremki faliste do babeczek.

Sposób przygotowania:

Babeczki z boczkiem i oliwkami
Boczek pokroić w kostkę i uprażyć na chrupko na niewielkiej ilości oleju, wyjąć, odsączyć i przełożyć do miseczki. Oliwki po wyjęciu i odsączeniu posiekać na paski, ale nie powinny zawierać pestek. Składniki na kruche ciasto w tym ugotowane żółtka, śmietana kwaśna, mąka, tłuszcz, proszek do pieczenia i sól wyrobić i zagnieść w kulę oraz zapakować. Chłodzić przez godzinę, aby osiągnęło kruchość. Przygotować foremki i ustawić je na blasze, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto po wyjęciu rwać na kawałki i wylepiać nim blaszki foremek, a na wierzch układać po kilka kostek boczku i zasypać oliwkami siekanymi. Można także posypać całość serem żółtym tartym, ale niekoniecznie. Wstawić blachę z zawartością na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i wybić delikatnie babeczki z foremek na tacę i spożywać.

Tagi:

babeczki