Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Babeczki z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 345
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kupujesz czasem w cukierni babeczki ze śmietankowym nadzieniem? Spróbuj tych nadziewanych budyniem i powidłami. Są pyszne i proste do zrobienia!

Babeczki z budyniem

Składniki:

Babeczki z budyniem

ciasto

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 7 dag cukru pudru

budyń

dodatki

  • 10 łyżeczek powideł śliwkowych
  • masło do wysmarowania foremek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem
1. Kawałki schłodzonego masła posiekaj z mąką. Rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i żółtka, wymieszaj, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, schłodź.

2. W 3/4 szklanki mleka rozmieszaj ziemniaczaną i pszenną mąkę oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Wlej do niego masę z żółtkami, mieszając gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przestudź.

3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wykrawaj z niego nieco większe i mniejsze krążki. Większymi wylep natłuszczone, karbowane foremki na babeczki.

4. Do każdej włóż po łyżeczce powideł, a potem budyń. Przykryj mniejszym krążkiem ciasta, zlep brzegi. Piecz ok. 30 min w temp. 180 st. C. Oprósz cukrem pudrem.