Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babeczki z budyniem Danuty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki podawać dzieciom na urodziny.

Babeczki z budyniem Danuty

Składniki:

Babeczki z budyniem Danuty

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • nadzienie:
  • budyń waniliowy
  • galaretka owocowa
  • owoce świeże do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem Danuty
Ciasto zagnieść na stolnicy z podanych składników. Owinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto, formować wałek średnicy 3 cm, podzielić na mniejsze kawai i formować babeczki. Foremki wypełnione ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu i przestudzonym napełniać babeczki. Owoce mogą być np. poziomki umyć, osaczyć i dekorować babeczki. Galaretkę ugotować wg przepisu ze zmniejszoną ilością wody. Tężejącą galaretkę wylać na każdą babeczkę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.