Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Babeczki z budyniem i owocami w syropie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ślicznie wyglądają, a jak smakuą;)

Babeczki z budyniem i  owocami w syropie

Składniki:

Babeczki z budyniem i owocami w syropie

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg masła
  • 12 dkg margaryny
  • 12 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • 1 olejek pomarańczowy
  • Nadzienie:
  • Bydyń śmietankowy
  • Owoce np. wydrylowane wisnie, jagody, brzoskwinie
  • Cukier żelujący lub żelatyna
  • Troszke wody

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem i owocami w syropie
Posiekać tłuszcz z mąką, utrzeć żółtka z cukrem i złączyć z mąka, dodać resztę składników. Urobić kruche ciasto. Wylepić foremki, do środka włożyc budyń (ugotowac, aby był dość gęsty). Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
Owoce ymuć i obrać. Wsypać (kazde osobno) do małego garnuszka. Lekko podlac wodą (żeby się nie przypaliły, a po chwili puszczą sok). Chwilę pogotowac i wsypac cukier żelujacy lub żelatynę (ilość w zależności jak gęste chcemy owoce). Pogotować aż woda wyparuje, a owoce zmiękną. Nakładac na upieczone babeczki.
Smacznego:)