peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Babeczki z budyniem i wisienką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasto z kremem budyniową i wiśniową niespodzianką w środku

Babeczki z budyniem i wisienką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z budyniem i wisienką

 

  • Na 12 sztuk:

 

 

 

  • 1/2 szklanki brązowego cukru

 

  • 2 żółtka

 

 

 

  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • trochę białka

 

  • Na nadzienie:

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

 

 

  • 2-3 łyżki cukru brązowego

 

  • 12 wisienek koktajlowych

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem i wisienką
Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy na placek około 0,5 cm grubości i wykrawamy okrągłe placuszki (przy pomocy szklanki bądź kubka - zależnie od wielkości posiadanych foremek). Po jednym krążku umieszczamy w każdej foremce i nakłuwamy go widelcem. Foremki nie smarujemy tłuszczem bo ciasto jest wystarczająco tłuste. Na ciasto do każdej foremki nakładamy po łyżce budyniu. W pozostałych krążkach robimy na środku dziurkę (przy pomocy wykałaczki) i przeciągamy przez nią ogonek wisienki. Brzeg każdego krążka smarujemy białkiem i układamy wisienką na budyniu - brzegi ciasta zaklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - do zezłocenia się ciasta (ale nie może zbrązowieć bo babeczki będą przepieczone).
Babeczki z budyniem i wisienką
Babeczki z budyniem i wisienką - pyszne kruche ciasto z kremem budyniowym