Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Babeczki z budyniem i wiśnienką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne babeczki na Dzień Dziecka zadowolą każdego malucha

Babeczki z budyniem i wiśnienką

Składniki:

Babeczki z budyniem i wiśnienką

 

  • # 250 g masła-miękkiego
  • 350 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie np.waniliowe
  • wiśnie
  • 1 galaretka
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem i wiśnienką
Mąkę, masło,cukier waniliowy,cukier i żółtka posiekać nożem. Nastepnie wyrobić ciasto rękoma aby było elastyczne. Foremki do malutkich babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy cienko ciastem. Wcześniej ciasto można rozwałkować na małe placuszki−ok wielkości szklanki. Babeczki pieczemy (ułożone na blaszce) w temp. 180 st C aż się zarumienią (ok.10−15 min). Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek i w tych samych foremkach pieczemy następne. Galaretke rozpuścić w 1/2 l wody. Ostudzić. Smak wg własnego gustu. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu − dopiero jak będą upieczone wszystkie babeczki. Ugotowany budyń nakładamy łyżką do babeczek. na wierzch kładziemy wisienkę lub dwie −bez pestki. Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z syropu. Wiśnie można też zastąpić truskawką. Zostawić do ostudzenia budyniu. Wierzch babeczek polać lekko tężejącą galaretką − łyżeczką. Włożyć do lodówki aby galaretka stężała. Na całości zrobić esy−floresy z polewy czekoladowej.

Tagi:

wiśnie owoce