Babeczki z budyniem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babeczki z waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć.

Babeczki  z budyniem waniliowym

Składniki:

Babeczki z budyniem waniliowym

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem waniliowym
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich pokrywki do babeczek. Foremki z ciastem o raz ciasto chowamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i masło. Doprowadzamy mleko do wrzenia i wsypujemy przesianą mąkę, szybko mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Ciepłym budyniem nadziewamy babeczki, dawałam około 1 łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu.

Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto