szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Babeczki z czarnych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla wielbicieli porzeczek

Babeczki z czarnych porzeczek

Składniki:

Babeczki z czarnych porzeczek

 

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • pół szklanki czerwonego , słodkiego wina
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 14 kromek słodkiej chałki
  • masło
  • bita śmietana

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z czarnych porzeczek
Porzeczki dobrze oczyścić, opłukać,odłożyć szklankę a,resztę wsypać do garnka,wlać wino,cukier i cukier waniliowy,zagotować.Następnie wyjąć owoce, ale syrop zachować.Każdą kromkę chałki namoczyć w syropie.7 małych foremek nasmarować masłem i wyłożyć jedną kromką chałki,napełnić porzeczkami ,przykryć pozostałymi kromkami i owinąć folią spożywczą.Babeczki włożyć do zamrażarki na 4 godziny,po tym czasie delikatnie wyjąć je z foremek i udekorować odłożonymi wcześniej owocami i bitą śmietaną.