lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babeczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłuszka czerwone, zielone czy żółte pyszne i zdrowe.Możemy je jeść na "surowo", parzone, duszone gotowane czy smażone.Dziś wam proponuje babeczki z jabłkami i rodzynkami.Szybko się robi a jeszcze szybciej piecze.

Babeczki z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babeczki z jabłkami

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450 - 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 32 gramy
  • mleko 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • jabłko 1 duże
  • rodzynki 3 garście

Lukier:

  • cukier puder 1 szklanka
  • napój jabłkowy 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Babeczki z jabłkami

Wykonanie:

Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.Dodajemy mleko,olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Mieszały łopatką, na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki. Formę do babeczek smarujemy olejemy i wlewamy ciasto.Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu polewamy lukrem.

Babeczki z jabłkami
Do misy wkładamy jaja,cukier i miksujemy do momentu, aż będzie pulchna masa.
Babeczki z jabłkami
Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Babeczki z jabłkami
Dodajemy mleko,olej i mieszamy do połączenia składników.
Babeczki z jabłkami
Jabłko myjemy i kroimy w raz ze skórką w kosteczkę.
Babeczki z jabłkami
Na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko( ze skórką) oraz rodzynki.