kuwejtonka

kuwejtonka

Kucharz
[Przepisów: 4]

babeczki z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki z rozpływającym się w ustach kajmakiem w dwóch wersjach- zwykłej i kakaowej

babeczki z kajmakiem

Składniki:

babeczki z kajmakiem

 

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego, gotowanego przez 3-4 godziny w garnku z wodą i ostudzona
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżki kakao
  • do przybrania: galaretki w cukrze, migdały, orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

babeczki z kajmakiem
1. Masło, mąkę, żółtka, cukier, sól wymieszać i urabiać ręką ciasto, aż zrobi się gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączą. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 3. Foremki do babeczek wysmarować masłem dokładnie, aby ciasto nie przywarło. 4. Formować babeczki z ciasta, piec przez około 15 minut aż do zrumienienia (uważać, aby się nie przypaliły!) 5. Ostudzić, do połowy babeczek nakładać łyżką kajmak (pół puszki), do drugiej połowy dodać kakao i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę nałożyć do reszty babeczek. 6. Przybrać kawałkami galaretek, bakaliami.