SUPERPRZEPIS

Babeczki z kremem chałwowym i owocami

  • 5
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Babeczki z kremem chałwowym i owocami Więcej zdjęć (2)

pyszny krem chałwowy w kruchych babeczkach a na wierzchu owoce - pyszota!

Składniki:

Babeczki z kremem chałwowym i owocami

 

 

  • NADZIENIE - 250 ml mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego w proszku, takiego na 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 4 - 5 dużych śliwek
  • 2 nieduże gruszki z ładną skórką
  • do dekoracji: prażone wiórki kokosowe, listki melisy

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem chałwowym i owocami
CIASTO - Mąkę przesiać, dodać sól i zimne masło - posiekać aż nie będzie widać większych kawałeczków tłuszczu - ma to wyglądać jak mokry piasek. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schować je do lodówki zawinięte w folię spożywczą, chłodzić przynajmniej pół godziny. Zimne rozwałkować na posypanym lekko blacie i płat ciasta nałożyć na ustawione blisko siebie foremki. Docisnąć ciasto do wewnętrznych ścianek, nadmiar odciąć. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić i wyjąć z foremek. KREM - proszek budyniowy wymieszać z mlekiem żeby nie było żadnych grudek, dodać cukier i cały czas mieszając zagotować, gotować jeszcze ok. 3 minut. Przelać do schłodzonego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą żeby nie zrobić się kożuch - zupełnie ostudzić. Zimny budyń utrzeć z chałwą, dodawać partiami ubitą na sztywno śmietankę. Krem nałożyć do kruchych babeczek.PRZYBRANIE - owoce umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Plasterki gruszek wrzucić na moment do osłodzonej wody z dodatkiem soku cytrynowego żeby nie ściemniały a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Babeczki udekorować paskami śliwek i plasterkami gruszek, posypać podprażonymi wiórkami, przybrać melisą.
Babeczki z kremem chałwowym i owocami
same kruche korpusy można upiec dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku