Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Babeczki z kremem jagodowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapraszam na pyszne babeczki, czuć w nich smak lata

Babeczki z kremem jagodowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z kremem jagodowym

 

  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • 250g jagód,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • mascarpone 275g,
  • kilka jagód do dekoracji,
  • złote kulki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem jagodowym
Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką małe placki i wylepiamy nimi foremki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut aż się zarumienią. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy kilka minut aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i szybko mieszamy. Masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do przetartych jagód, mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Babeczki ozdabiamy jagodami i złotymi kulkami oraz listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
Babeczki z kremem jagodowym
Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem
Babeczki z kremem jagodowym
Z placka wycinamy szklanką małe placki i wylepiamy nimi foremki.
Babeczki z kremem jagodowym
Podgrzewamy kilka minut aż cukier się rozpuści.
Babeczki z kremem jagodowym
Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone.