misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Babeczki z kremem owocowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle delikatne babeczki z kremem białkowym i świeżymi owocami...

Babeczki z kremem owocowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z kremem owocowym

 

  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g margaryny
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Otarta skórka z 1 cytryny

 

  • KREM:
  • 3 białka
  • 240 g cukru
  • 100 ml wody
  • Sok z ½ cytryny

 

  • PONADTO:
  • 200-300 g świeżych jeżyn
  • Odrobina zielonego barwnika

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem owocowym
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem. Następnie dodajemy jajko i dalej całość siekamy. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie smarujemy roztopioną margaryną foremki do babeczek i obsypujemy mąką (ok. 40 sztuk małych babeczek).
Ciasto wyjmujemy z lodówki partiami i wałkujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami folii, zdejmujemy górną folię i ciasto nakładamy (folią do góry) na foremki. Wałkujemy ciasto i zdejmujemy folię, ciasto dociskamy do dna foremek. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni na 15 minut. Babeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy na kilkanaście minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białek ciągle ubijając. Następnie ciągle ubijając do białek z syropem wlewamy sok z cytryny (powinien być wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak). Całość ubijamy aż do ostygnięcia. Krem powinien być puszysty. 2 łyżki kremu barwimy na zielono dodając barwnik. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdą babeczkę wyciskamy dużą rozetkę kremu. Następnie na każdą babeczkę kładziemy 1 jeżynę i przy pomocy odpowiedniej końcówki wyciskamy wokół niej zielone listki.
SMACZNEGO!

UWAGA:
Babeczki można upiec kilka dni przed podaniem a napełnić kremem w dniu podania.
Babeczki z kremem owocowym
z wody i cukru gotujemy syrop do nitki, tu jeszcze trzeba chwile gotować...
Babeczki z kremem owocowym
białka ubijamy na sztywno i cieniutkim strumieniem wlewamy gorący syrop (nie przerywamy ubijania)...
Babeczki z kremem owocowym
gotowy krem białkowy powinien być puszysty i znacznie zwiększyć objętość
Babeczki z kremem owocowym
na każdą babeczkę wyciskamy biały krem, nakładamy jeżynę i wyciskamy zielone liście...