patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Babeczki z kurczaka z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomite babeczki z fileta z kurczaka w towarzystwie jarmużu, czosnku i chilli, to bardzo intensywna i aromatyczna przystawka.

Babeczki z kurczaka z jarmużem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z kurczaka z jarmużem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 1/2pora
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól pieprz czosnek chilli
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Babeczki z kurczaka z jarmużem
Filety z kurczaka rozbijam. Tnę na kawałki mogą być kwadraty takie by zmieściły się do foremek. Mięso doprawiam solą i pieprzem. Foremki wykładam mięsem.

Następnie robię farsz. Do rozgrzanego garnka wkładam masło roztapiam, dodaję pokrojoną drobno cebulę i czosnek oraz por. Smażę co jakiś czas mieszając.

Następnie dodaję jarmuż i mieszam, duszę ok 1 min. Garnek zdejmuję z ognia doprawiam przyprawami.

Farsz odkładam na bok by przestygł. Następnie za pomocą łyżki faszeruję babeczki. Na wierzch kładę ser żółty. Piekę w piekarniku przez 30 min Góra-dół w 180 stopniach.

 Przekąskę podaję na ciepło lub zimno z dodatkiem sosu chilli lub czosnkowego.  
Babeczki z kurczaka z jarmużem
Mięsne babeczki z jarmużem wkładam do piekarnika na 30 min.