halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Babeczki z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki są łatwe do zrobienia. Każdy może zrobić "mały" i" duży". Doskonałe do popołudniowej herbaty lub kawy.

Babeczki z lukrem

Składniki:

Babeczki z lukrem

 

  • dynia 25 dag
  • cukier 25 dag
  • olej 1/4 szklanki
  • woda 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • goździki mielone 3 szczypty
  • jajka 2 sztuki
  • mąka tortowa 1,5 szklanki
  • posypka do ciast 1 łyżka

 

  • Lukier

 

  • cukier puder 10 łyżek
  • sok z cytryny 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Babeczki z lukrem
Zrobić najprostszy lukier:

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.

Dynię pokroić na małe kawałki. Następnie zmiksować. Jajka utrzeć z cukrem i olejem. Dodać zmiksowaną dynię, razem wymieszać dokładnie. Następnie dodać wodę, proszek do pieczenia, mielone goździki i mąkę.

Miksujemy wszystkie składniki.

Posmarować foremki i włożyć do połowy ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Piec 25 minut.

Upieczone babeczki polać lukrem, posypać kolorową posypką do ciast.