kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babeczki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek.

Babeczki z malinami

Składniki:

Babeczki z malinami

 

  • 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;))
  • 2/3 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 25g proszku do pieczenia (niecałe duże opakowanie)
  • szczypta soli
  • 7 łyżek mleka
  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki z malinami
Masło rozpuścić, wystudzić (ale nie dopuścić do ponownego stwardnienia). Utrzeć z cukrami oraz odrobiną soli. Kolejno dodać stopniowo po jednym jajku. Wymieszać sypkie składniki: proszek do pieczenia i mąkę, przesiać przez sito i dodać stopniowo do masy. Cienką strużką wlać mleko, a następnie dodać umyte i osuszone maliny. Bardzo delikatnie wymieszać aby nie zmiażdżyć owoców. Foremki do muffinek napełniać ciastem do około 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.