p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Babeczki z malinami i bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną i leśnymi owocami

Babeczki z malinami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z malinami i bitą śmietaną

 

  • wg przepisu Kasia bo to twoje ciasto
  • 1/2 margaryny Kasia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 mały śmietanfix
  • maliny do dekoracji
  • jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z malinami i bitą śmietaną
Mieszamy wszystkie sypkie produkty, czyli: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę Kasia, którą pokroiłam w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy je w środku mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 15 minut. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Śmietanę 30 % ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru i małym opakowaniem śmietanfixu. Do każdej babeczki wkładamy ubitą śmietanę, dekorujemy owocami malin i jeżyn.
Babeczki z malinami i bitą śmietaną
mieszamy wszystkie sypkie produkty, dodajemy pokrojoną w kostke margaryne i jako
Babeczki z malinami i bitą śmietaną
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki.
Babeczki z malinami i bitą śmietaną
ubijamy śmietane 30 % z cukrem pudrem i śmietanfixem