iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babeczki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wypieki z marchewką to u mnie się pojawiają od wielkiego święta, ale z okazji święta właśnie marchwi przygotowałam takie babeczki w wersji mini.

Babeczki z marchewką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z marchewką

 

  • ciasto:
  • 24 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 180 ml oleju
  • 20 dag startej marchwi
  • skórka z 1 pomarańczy
  • polewa:
  • 20 dag serka śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Babeczki z marchewką
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, mąkę wymieszać na sucho z sodą, proszkiem do pieczenia szczyptą soli i przyprawą do piernika. W misce wymieszać olej z cukrem i jajkami, dodać suche składniki i startą marchew oraz skórkę otartą z pomarańczy, dokładnie wymieszać tylko przy pomocy łyżki.Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec w temp. 200 st około 20 minut. Ser utrzeć z cukrem i sokiem pomarańczowym, następnie polać tym upieczone i wystudzone babeczki, dowolnie udekorować.
Babeczki z marchewką
Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Babeczki z marchewką
Ciastem napełnic przygotowane foremki do babeczek.