Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Babeczki z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne , proste babeczki z masą budyniową

Babeczki z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z masą budyniową

 

  • CIASTO KRUCHE :
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • MASA BUDYNIOWA :
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • jedna płaska łyżka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g margaryny

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą budyniową
CIASTO KRUCHE : Wszystkie składniki łączymy ze sobą w większej misie , margarynę najlepiej posiekać na mniejsze kawałki i zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy nasze ciasto około godzinki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki do babeczek wylepiamy naszym ciastem i pieczemy babeczeki oko 10 minut .MASA BUDYNIOWA : 15, szklanki mleka wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę wraz z budyniem, dokłądnie mieszając żeby nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony budyń , mieszając energicznie. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch. Do margaryny dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu ). Odstawimy do lodówki na jakiś czas, żeby się schłodziła masa.Schłodzona masę wykłądamy na babeczki. Dekorujemy według upodobań :)
Babeczki z masą budyniową
składniki na ciasto kruche łączymy, siekamy i zagniatamy
Babeczki z masą budyniową
zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto
Babeczki z masą budyniową
do gotującego mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy
Babeczki z masą budyniową
masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując