Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Babeczki z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem polecam pyszne babeczki z masą makową , polane delikatnie czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej..

Babeczki z masą makową

Składniki:

Babeczki z masą makową

 

  • mąka pszenna - 40 dag
  • margaryna- 20 dag
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żółtka - 2 szt
  • zimna woda - 2 łyżki
  • MASA:
  • masa makowa - 30 dag
  • orzechy włoskie - 1 łyżka
  • rodzynki - 3 łyżki
  • miód
  • 1 łyżka
  • DO DEKORACJI:
  • czekolada mleczna 10 dag
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą makową
Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną.

Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.

W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.

Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 20-25 minut.

Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym. 

Tagi:

ciastka