SUPERPRZEPIS

Babeczki z masłem orzechowym

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Babeczki z masłem orzechowym

Delikatne i puszyste babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu. Zatem do dzieła!

Składniki:

Babeczki z masłem orzechowym

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 80 g miękkiego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych

Krem

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30- 36%

Dodatkowo

  • garść posuekanych orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z masłem orzechowym

Ciasto

Babeczki z masłem orzechowym
Upieczone i ostudzone babeczki z masłem orzechowym.

Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać posiekane orzeszki i wmieszać do masy. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C 25 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.

Krem

Śmietankę ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim ostudzone babeczki. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: jeden z blogów)