ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Babeczki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.Uwielbiają je dzieci.

Babeczki z morelami

Składniki:

Babeczki z morelami

 

  • 2 puszki moreli w syropie
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • 12 czubatych łyżek mąki
  • 10 czubatych łyżek cukru
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • skórka otarta z cytryny
  • op. cukru waniliowego
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Babeczki z morelami
Morele dokładnie osaczyć z syropu. Masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę, dodać otartą skórkę cytrynową. Ciągle ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Dokładnie wymieszać,aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Do foremek wlewać po 1,5 łyżki ciasta. Powierzchnię wyrównać, każdą porcję ciasta przykryć połówką moreli.Napełnione foremki ułożyć na blasze, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 min.w temp. 175st. Ciasteczka wyjąc z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier:cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem cytrynowym. Lukrem posmarować brzegi babeczek. Gotowe ciasteczka odłożyć na kilkanaście minut,aby lukier całkowicie zastygł

Tagi:

jajko jajka