MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Babeczki z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche babeczki z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami..

Babeczki z niespodzianką

Składniki:

Babeczki z niespodzianką

 

 

 

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 400ml mleka
  • barwnik zielony
  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

  • kolorowe posypki

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z niespodzianką
Mąki przesiewamy i łączymy z masłem, proszkiem, jajkami i cukrem - zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do worka, i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.Foremki do mufinek/babeczek delikatnie natłuszczamy. Stolnicę posypujemy mąką, układamy ciasto i wałkujemy na grubość 3-4mm. Wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki, dociskając do boków i dna.Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kółka. Aby ciasto nie wyrosło, babeczki przykrywamy folią i posypujemy ryżem lub grochem. Pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze 180stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy z cynamonem, cukrem i rodzynkami, dodajemy odrobinę wody. Gotujemy aż zmiękną, następnie odsączamy z płynu. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dodajemy tylko 400 mleka, słodzimy dwiema łyżkami pudru. Gotowy mieszamy z odrobiną zielonego barwnika. Śmietanę ubijamy, dodajemy puder. Znów ubijamy. Na babeczki nakładamy masę jabłkową, następnie zielony budyń. Śmietaną napełniamy rękaw, i wyciskamy stożki. Dekorujemy posypką..i możemy się zajadać :D