Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babeczki z orzechami w masie karmelowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babeczki orzechowe są smaczne i efektowne, ładnie wyglądają na stole wśród innych ciast, słodkie i chrupiące.

Babeczki z orzechami  w masie karmelowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z orzechami w masie karmelowej

 

  • Na ciasto:
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na nadzienie:
  • 30 dag orzeszków ziemnych
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Babeczki z orzechami w masie karmelowej
Z podanych składników zagnieść ciasto. włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i wylepić ciastem małe foremki do babeczek.Upiec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor. Przygotowanie masy: Cukier wysypać do garnka najlepiej z grubym dnem, rozpuścić i gotować do uzyskania bursztynowego koloru. Wlać delikatnie gorącą wodę i zagotować a następnie odstawić z palnika. Dodać masło i śmietanę, wymieszać do całkowitego połączenia. Zagotować ponownie razem z orzechami. Po częściowym ostygnięciu napełnić babeczki. 
Babeczki z orzechami  w masie karmelowej
Upieczone spody babeczek przygotowane do nałożenia masy
Babeczki z orzechami  w masie karmelowej
Przygotowana masa karmelowa z orzechami.
Babeczki z orzechami  w masie karmelowej
Masa nałożona do babeczek, po wystygnięciu zgęstenije