szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z rabarbarem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis znaleziony w internecie, zmodyfikowany przeze mnie. Wyszły pyszne, lekko kwaśne i z rozpływającym się budyniem.

Babeczki z rabarbarem i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z rabarbarem i budyniem

 

  • 300 g mąki
  • 70 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g kefiru naturalnego
  • mały jogurt pieczone jabłko (150g)
  • 0,5 opakowania budyniu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 200 g rabarbaru (2 łodygi)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z rabarbarem i budyniem
Rabarbar obieramy z cienkiej błonki i kroimy na ok 0,5 cm plasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem trzcinowym i mieszamy. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i odcedzamy na sitku. Pół szklanki mleka gotujemy, a w 1/4 szklanki rozpuszczamy budyń. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń, mieszamy i gotowy odkładamy do stygnięcia. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki na gładką masę. Do foremki wkładamy na dno łyżkę ciasta, nastepnie łyżkę budyniu i kilka plasterków rabarbaru, na to znów ciasto, starając się zakryć rabarbar. Na wierz można położyć jeszcze po kawałku rabarbaru. Pieczemy ok 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Po wystygnięciu wyciągamy z foremek i można posypać cukrem pudrem.
Babeczki z rabarbarem i budyniem
Potrzebujemy rabarbar, mąkę, cukier, jajko...
Babeczki z rabarbarem i budyniem
Rabarbar kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i pieczemy.
Babeczki z rabarbarem i budyniem
Na dno ciasto, potem budyń, rabarbar i znowu ciasto.
Babeczki z rabarbarem i budyniem
A tak wygląda babeczka w przekroju. Pyszna..