szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Babeczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini babeczki do popołudniowej kawy. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, które możemy przygotować razem z dziećmi.

Babeczki z rodzynkami

Składniki:

Babeczki z rodzynkami

 

  • 25 dag. mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek rodzynek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki z rodzynkami
Rodzynki przepłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny, aby napęczniały.

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka, mleko i olej.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać odsączone z wody rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować foremki do babeczek i napełnić do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na około 20 minut.

Przestudzone posypać cukrem pudrem.