iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Babeczki z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne babeczki z rodzynkami i lukrem śmietanowym. Wspaniałe do herbatki lub kawki. Słodkie , aromatyczne pyszne.

Babeczki z rodzynkami

Składniki:

Babeczki z rodzynkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki olej
  • 300 g jogurt
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 30 %
  • 1 opakowanie rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z rodzynkami
Do miski wlewamy jogurt ok 300 g olej rzepakowy pół szklanki i wbijamy jajka. Zawartość mieszamy dobrze rózgą aby jaka się wymieszały. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy łyżeczkę sody i łyżeczkę proszku do pieczenia- mieszamy. Dodajemy cukier ok 1/2 szklanki , rodzynki i mieszamy. Zawartości misek łączymy z sobą i razem mieszamy. Do foremek do muffinek kładziemy papiloty nakładamy po łyżce ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Robimy lukier cukier puder mieszamy z śmietaną 30 % i polewamy nim zimne muffiny.

Tagi:

jajko jajka