iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babeczki z serem i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie babeczki można zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Są bardzo smaczne i syte, możemy je zjadać na zimno i na ciepło.

Babeczki z serem i wędliną

Składniki:

Babeczki z serem i wędliną

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 10 dag suchej wędliny,
  • 15 dag sera gouda,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • łyżeczka oregano,
  • 2 papryczki chili.

Sposób przygotowania:

Babeczki z serem i wędliną

Przygotowanie składników

Babeczki z serem i wędliną
Wędlina i chwili powinny być pokrojone bardzo drobno.

Wędlinę i papryczki chili kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie składników

Babeczki z serem i wędliną
Ser powinien być starty na grubych oczkach tarki.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mieszanie

Babeczki z serem i wędliną
Masę mieszamy delikatnie w dużej misce łyżką.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajka, wlewamy mleko, wsypujemy sól i dodajemy rozpuszczone masło. Dodajemy ser, chili oraz szynkę. Dodajemy wszystko do masy. Na koniec dodajemy oregano.

Pieczenie

Babeczki z serem i wędliną
Porcje masy do 3/4 papilotki wykładamy i pieczemy

Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy babeczki przez 30 minut w temp. 160 stopni.