Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Babeczki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babeczki z truskawkami są najszybszą formą pieczonego deseru. Truskawki można zamienić na każdy owoc.

Babeczki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z truskawkami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 30 ml mleka
  • 1 jajko

 

 

  • posypka kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 duże łyżki masła

Sposób przygotowania:

Babeczki z truskawkami
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wsypujemy do miski i mieszamy.

Do rondla wlewam mleko, jogurt, olej, wbijam jajko i mieszam.

Do suchych składników wlewam mokre i mieszamy.

Przekładam ciasto do foremek na babeczki do 3/4 wysokości, w środek wkładam pokrojoną w ćwiartki dużą truskawkę.

W misce rozcieram mąkę z cukrem pudrem i masłem. Kruszonkę wykładam na wierzch babeczek.

Babeczki piekę około 35 minut w 180 stopniach.
Babeczki z truskawkami
do suchych składników wlewam mokre składniki
Babeczki z truskawkami
składniki suche i mokre mieszam ze sobą do połączenia
Babeczki z truskawkami
przekładam ciasto do foremek i wkładam owoce
Babeczki z truskawkami
owoce przykrywam kruszonką i piekę w piekarniku

Tagi:

jajko jajka