Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Babeczki z wiśniowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki wypełnione wiśniowym dżemem oraz masą wiśniową ozdobione kosteczkami różowej galaretki.

Babeczki z wiśniowym kremem

Składniki:

Babeczki z wiśniowym kremem

na masę wiśniową:

  • 2 budynie wiśniowe bez cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • parę kropli barwnika spożywczego czerwonego

Dodatkowo:

  • 25 szt. gotowych kruchych babeczek
  • mały dżem wiśniowy
  • 1 galaretka różowa
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Babeczki z wiśniowym kremem
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. przelewamy do płaskiego naczynia. Studzimy i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy w małą kosteczkę 1 cmx1 cm.

1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem. W 1/2 szkl. pozostałego mleka rozprowadzić 2 budynie wiśniowe. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń ciągle mieszając. Następnie ściągnąć z ognia i wystudzić.

Kostkę masła utrzeć na puch. Ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na samym końcu ucierając dodajemy parę kropli barwnika czerwonego-do uzyskania ładnego różowego koloru.

Na spód każdej babeczki nakładamy po łyżeczce dżemu wiśniowego. Nakładamy krem do szprycy i dekoracyjnie wyciskamy na dżemie wiśniowym -wypełniając babeczki.

Na środek każdej babeczki nakładamy po 1 kosteczce galaretki. Dekoracyjnie posypujemy cukrowymi posypkami.