Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki są niezwykle pyszne i takie lekkie oraz niezwykle chrupiące. Możecie użyć dowolnych ziaren ekspandowanych i stworzyć wersję bezglutenową.

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech

9 babeczek:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru (płaskich)
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g czekolady (u mnie mleczna)
  • 50g ziaren ekspandowanych (u mnie orkisz i gryka)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy naturalnej

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech

Przygotowanie składników:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech
Można użyć dowolnej czekolady. Ja wybrałam mleczną.

Czekoladę oraz orzechy należy posiekać.

Masa:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech
Masę należy tak mieszać, aby jak najmniej opadła masa jajeczna.

Jajka i cukier należy ubić na bardzo puszystą masę, która będzie, aż biała. Kolejno dodać kakao, kawę i po wymieszaniu dowolne ziarna ekspandowane.


Następnie wszystko razem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki - tak, aby każde ziarenko było dokładnie oblepione ciastem.
Na samym końcu wmieszać czekoladę oraz orzechy.

Przygotowanie do pieczenia:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech
Babeczki bardzo dobrze oklejają się od papierowych papilotek.

Metalową formę do muffinek należy wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem.


Papilotki powinny być "prawie" całkowicie wypełnione, ponieważ tylko odrobinę podrosną.

Pieczenie:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech
Gotowe babeczki powinny być delikatnie zapieczone.

Babeczki piec w rozgrzanym piekarniku - przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piecyka, ponieważ innym sposobem ich środek może delikatnie opaść.

Wierzch:

Babeczki z ziaren ekspandowanych czeko,kawa,orzech
Babeczki dodatkowo udekorowałam ziarenkami kawy.

Wierzch ostudzonych babeczek należy posmarować rozpuszczoną i wymieszaną z mlekiem - czekoladą.
Następnie każdą babeczkę ozdobić kawałkami orzecha włoskiego.