Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Babeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na święta przygotowujemy wiele różnych makowców, a ja polecam również kruche babeczki z nadzieniem makowym.

Babeczki z makiem

Składniki:

Babeczki z makiem

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z makiem
Wszystkie składniki na ciasto wsypać na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto, którym wylepiać foremki na babeczki. Przygotować nadzienie makowe. W tym celu mak zalać wodą i gotować kilka minut, a następnie odcedzić i 3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach.

Masło utrzeć na puch, a następnie ucierając dodać pozostałe składniki wraz z makiem. Tak przygotowaną masę makową wykładać na ciasto do każdej foremki, na wierzch robiąc kratkę z ciasta.

Piec w temp. 180 st do złotego koloru.