Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Babka bakaliowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybkie i słodkie ciasto z bakaliami.

Babka bakaliowa.

Składniki:

Babka bakaliowa.

 

  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 200g cukru
  • 75g wiórków kokosowych
  • 50g migdałów (posiekanych)
  • 50g rodzynek
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Babka bakaliowa.
W małym garnku stopić masło, odstawić żeby przestygło. Jajka ubić z cukrem w misce na puch, dodać powoli masło. Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kokos, skórkę, migdały, rodzynki oraz małe kawałeczki gorzkiej czekolady. Połącz z masą jajeczną. Wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, piecz ok. 45 min. w temp. 180 st. C.