gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka bananowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszne i lekko wilgotne ciasto

Babka bananowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka bananowa

 

  • 3/4kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 4 banany duże i dojrzałe
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dkg rodzynek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babka bananowa
Banany obierz zmiksuj na gładką masę lub rozgnieć widelcem. Margarynę utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę.Do masy dodać rozgniecione banany,wymieszać. Dodać makę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia,szczyptą soli rodzynki,całość wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Formę keksową posmarować i obsypać bułką tartą. Na spód foremki dać masę kakaową na górę dać masę jasną Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na50-60 minut,tem piekarnika 175 st. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.POLECAM !!!
Babka bananowa
Z tej porcji ciasta mozemy z upiec dwie babki w foremkach jednorazowych