Strona główna babka bardzo cytrynowa duża porcja

babka bardzo cytrynowa duża porcja

Wielkanoc « poprzedni | następny »
kaja__1991 - Przepis na: babka bardzo cytrynowa duża porcja offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 235
babka bardzo cytrynowa duża porcja
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

zrobiłam ja pierwszy raz na święta wielkanocne i teraz będzie u nas królować na stole chyba co roku. jest tak wilgotna jak żadna inna


trudność: średne
czas:

babka bardzo cytrynowa duża porcja - SKŁADNIKI:

  • 2 cytryny
  • półtora szklanki cukru
  • 400 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 jajek
  • kostka masła 250 gram
  • sok z 1 cytryny

babka bardzo cytrynowa duża porcja - PRZYGOTOWANIE:

2 cytryny myjemy i gotujemy w całości przez ok 4 minuty. następnie w całości ( oczywiście po wyjęciu pestek) miksujemy blenderem na jednolitą masę, .
do powstałej masy dodajemy cukier i całość ucieramy mikserem. do tego dodajemy masło i dalej ucieramy.
dodajemy po 1 żółtku i wlewany sok z 1 cytryny.
na koniec dodajemy make z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszany drewniana łyżka.
białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
ciasto wylewamy na duża formę do babki lub na 2 mniejsze.
pieczemy w temp. ok 180 stopni ok godzinki
jesli mamy 2 mniejsze blachy czas pieczenia skracamy do ok 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do babka bardzo cytrynowa duża porcja  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Potrawka z kurczaka z porem i kaszą jaglaną Mini pizze z porem Placki z kaszą jaglaną i dynią
Kotleciki z fetą i pomidorową salsą Kopytka z gulaszem Zdrowe  kanapki
Jabłecznik z serem Deserek z jogurtu Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka
Pizza z salami i pieczarkami Pizza z salami i ananasem Ryż z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane