Strona główna babka bardzo cytrynowa duża porcja

babka bardzo cytrynowa duża porcja

Wielkanoc « poprzedni | następny »
kaja__1991

Mistrz Kuchni
Przepisy: 235
babka bardzo cytrynowa duża porcja
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

zrobiłam ja pierwszy raz na święta wielkanocne i teraz będzie u nas królować na stole chyba co roku. jest tak wilgotna jak żadna inna


trudność: średnie
czas:

babka bardzo cytrynowa duża porcja - SKŁADNIKI:

babka bardzo cytrynowa duża porcja - PRZYGOTOWANIE:

2 cytryny myjemy i gotujemy w całości przez ok 4 minuty. następnie w całości ( oczywiście po wyjęciu pestek) miksujemy blenderem na jednolitą masę, .
do powstałej masy dodajemy cukier i całość ucieramy mikserem. do tego dodajemy masło i dalej ucieramy.
dodajemy po 1 żółtku i wlewany sok z 1 cytryny.
na koniec dodajemy make z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszany drewniana łyżka.
białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszamy.
ciasto wylewamy na duża formę do babki lub na 2 mniejsze.
pieczemy w temp. ok 180 stopni ok godzinki
jesli mamy 2 mniejsze blachy czas pieczenia skracamy do ok 45 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do babka bardzo cytrynowa duża porcja  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sałatkowy mix z awokado Śledzie w sosie musztardowym Naleśniki z japońskim nadzieniem
Makaronowa zapiekanka a la meksikana Surówka z pora i jabłka Sałatka makaronowa na słodko
 Przekładaniec Agi Deser kawowy z bitą śmietaną Grzebyki z truskawkową konfiturą
Wiśniowa chmurka z bezami Torcik cytrynowo-jabłkowo-śmietankowy Sernik potrójnie chałwowy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane