Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka biszkoptowa z mieszanką keksową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To ciasto jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje.

Babka biszkoptowa z mieszanką keksową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka biszkoptowa z mieszanką keksową

 

  • 3 jaja
  • 15 dag masła
  • 15 dag mąki tortowej
  • 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 15 dag cukru kryształu
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mieszanki keksowej
  • 6-7 szt daktyli
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa z mieszanką keksową
Masło rozpuścić, ostudzić. Całe jaja wlać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić do białości. Do ubitych jajek wlać przestudzone masło ( odłożyć 1 łyżkę do smarowania formy), wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem, przemieszać. Wsypać bakalie, zamieszać i wylać ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Czekoladę połamać, dodać śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lukier: Sok z cytryny z cukrem pudrem utrzeć do białości. Ostudzoną babkę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i polukrować.
Babka biszkoptowa z mieszanką keksową
Jaja z cukrem ubić do białości tak jak na biszkopt
Babka biszkoptowa z mieszanką keksową
Wsypać przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem
Babka biszkoptowa z mieszanką keksową
Dodać pokrojone daktyle skórkę pomrańczową i mieszankę keksową
Babka biszkoptowa z mieszanką keksową
Ciasto delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy