monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Babka brownie „kocie oczka”

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest pycha, wilgotne i bardzo czekoladowe. Do tego zawierają w środku niespodziankę w postaci biszkoptów, polecam:)

Babka brownie „kocie oczka” Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka brownie „kocie oczka”

 

  • 140 g miękkiej margaryny tortowej
  • 160 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 14 łyżek mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
  • 14 biszkoptów
  • 7 łyżeczek dżemu wiśniowego

 

Sposób przygotowania:

Babka brownie „kocie oczka”
Żółtka oddzielić od białek. Do miski przełożyć margarynę i utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie dodawać po żółtku i cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać na przemian z mlekiem do masy maślano-żółtkowej. Połączyć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie połączyć.Przelać do formy na babkę. Biszkopty sklejać po dwa smarując jeden biszkopt dżemem. Włożyć posklejane ciastka do ciasta. Piec w 170 st około 40-50 minut. Ostudzić i pokroić. Smacznego!
Babka brownie „kocie oczka”
do utartej margaryny z cukrem dodawać zółtka
Babka brownie „kocie oczka”
do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszac
Babka brownie „kocie oczka”
biszkopt posmarowac dżemem i sklejać po dwa
Babka brownie „kocie oczka”
biszkopty włożyć w ciasto i wstawić do piekarnika