marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka budyniowa z likierem Bailey's

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babki są smaczne i łatwe do wykonania,po za tym spożywa się je nie tylko od święta lecz zwykłe dni jak i weekendy,kiedy się ma czas piec.

Babka budyniowa z likierem Bailey's

Składniki:

Babka budyniowa z likierem Bailey's

 

  • 5 jajek dużych,
  • 120 g.margaryny "Kasia" do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej luksusowej"Basia",
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 60 ml. likieru Bailey`s,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania formy.

Sposób przygotowania:

Babka budyniowa z likierem Bailey's
Do dużego garnka lub misy wrzucić niecałą kostkę margaryny i dodać cukier. Utrzeć składniki pałką lub roztrzepać mikserem ręcznym, bo szybciej pójdzie. Potem stopniowo dodawać po jednym jajku, bo inaczej masa może się zwarzyć i dalej mieszać. Wyłączyć mikser i odmierzyć dozownikiem likier i wlać do kieliszka dużego, po czym wlać do masy. Zmieszać i wyłączyć robot kuchenny. Odmierzyć mąkę pszenną i ziemniaczaną w osobnych naczyniach i dodać wraz z budyniem i proszkiem do pieczenia do misy z masą i zmieszać mikserem całość. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, blachę falistą lub cwibak natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika na 45-50 min. ,nastawiając minutnik przez co łatwiej kontrolować pieczenie. Przed końcem pieczenia długi patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli tak, wyjąć i wyłączyć piekarnik. Po ostudzeniu babkę wybić z obróconej do góry dnem blachy i wybić na talerz z formy. kroić i podawać na talerzykach deserowych.