tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Babka chlebowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis bardzo prosty na babkę chlebową.

Babka chlebowa

Składniki:

Babka chlebowa

 

  • 1 szklanka wysuszonego i zmielonego na proszek chleba razowego
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg migdałów
  • 10 jaj
  • skórka cytrynowa
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Babka chlebowa
Migdały sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki , utłuc w moździerzu i dobrze utrzeć w donicy. Następnie dodawać po łyżce cukru i po 2 żółtka, ciągle ucierając. Gdy mas będzie dobrze utarta dodawać po 1 łyżce maki chlebowej ( dobrze wysuszony chleb razowy utłuc i przesiac przez bardzo geste sito). Dla zapachu dodać skórkę cytrynową i łyżeczkę mielonego cynamonu. W końcu wymieszać wszystko z dobrze ubitą pianą ze wszystkich białek, lekko wymieszać, włożyć do płaskiej formy i piec godzinę.

Tagi:

chleb