Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Babka chlebowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka najładniej wygląda polana białym lukrem.

Babka chlebowa

Składniki:

Babka chlebowa

 

  • 8 jaj
  • 25 dag cukru
  • pól razowego chleba, ususzonego i startego (po przesianiu otrzymujemy szklankę maki)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • skórka otarta z pomarańczy po pól łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, i gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Babka chlebowa
Mąkę przesianą należy skropić winem, dokładnie wymieszać
i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Na parze ubić żółtka
z cukrem, a gdy masa zgęstnieje, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i dalej ubijać, następnie dobrze wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno i połączyć
z żółtkami, mąką, dokładnie wymieszać.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika średnio nagrzanego i piec 1 godzinę

Tagi:

chleb mak