kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulchna, pachnąca cytryną i przepyszna. Do tego prosta i szybko się robi. Idealna do Wielkanocnej kawy.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka cytrynowa

na babkę

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło roztapiamy i studzimy, aż będzie letnie. Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, a następnie dodajemy śmietanę i masło. Dodajemy także sok z cytryny i tartą skórkę. Wszystko miksujemy na puszystą jednolitą masę. Dodajmy po łyżce przesianą mąkę i proszek do pieczenia-cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy-będzie dość gęsta.

Formę do babki natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.

Podajmy polana lukrem lub obsypaną cukrem pudrem.

Smacznego!
Babka cytrynowa
Masa jest dośc gęsta, pieknie wyrasta podczas pieczenia
Babka cytrynowa
Najprościej obsypać ja cukrem pudrem i ozdobić np. orzechami włoskimi