mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na Wielkanoc albo jako ciasto na niedzielę polecam cytrynową babkę. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puch, ciągle ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Wlewamy sok z cytryny i skórkę, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem, miksujemy na gładkie ciasto.

Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką lub mąką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, studzimy kilka minut w formie, następnie wyjmujemy i kładziemy na kratce.

Lukier:

Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem, lukrem polewamy ciepłą babkę.

Smacznego!
Babka cytrynowa
Masło ucieramy z cukrem na puch, ciągle ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku.
Babka cytrynowa
Dodajemy przesiane mąki z proszkiem, miksujemy na gładkie ciasto.
Babka cytrynowa
Białka ubijamy ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy.
Babka cytrynowa
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem, pieczemy.