SUPERPRZEPIS

Babka cytrynowa na jogurcie

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Babka cytrynowa na jogurcie Więcej zdjęć (2)

Babka dość lekka, o wspaniałym, cytrynowym smaku i aromacie...

Składniki:

Babka cytrynowa na jogurcie

  • 250 g margaryny,
  • skórka z cytryny,
  • 20 dag cukru,
  • 3 jajka + 1 żółtko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 45 g wiórków kokosowych,
  • 20 g płatków migdałowych,
  • 250 g jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa na jogurcie

Margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puch, kolejno wbijać jajka i żółtko. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wiórki, migdały,świeżo wyciśnięty sok oraz skórkę z cytryny. Makę przesiać, zmieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na sam koniec dodać wymieszane sypkie produkty oraz jogurt naturalny. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej cienko kaszką manną, formy na babkę. Piec ok. 15 min w temp. 160 st, następnie zwiększyć temperaturę jeszcze 35 min w 180st. Ostudzić i polukrować.