alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka cytrynowa wg alaaa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna wielkanocna baba, o zapachu i orzeźwiającym aromacie cytryny.

Babka cytrynowa wg alaaa

Składniki:

Babka cytrynowa wg alaaa

 

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szk cukru ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • margaryna 250 g,
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Lukier
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa wg alaaa
Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Dodać sok z cytryny . Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę.