paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Babka cytrynowa z ksielem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babka o ślicznym żółtym kolorze i wspaniałym cytrynowym smaku. Do babki dodany kisiel o smaku cytrynowym oraz sok i skorka z cytryny

Babka cytrynowa z ksielem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa z ksielem

 

  • jajka 5 szt
  • mąka 1,75 szkl
  • kisiel cytrynowy 1 torebka
  • sok z cytryny z 1,5 szt
  • skórka z cytryny z 1,5 szt
  • masło roślinne 20 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1 szkl

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z ksielem
Masło roztopić i ostudzić. Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić na pulchną masę. Mąkę przesiać przez sito dodać kisiel i proszek do pieczenia, wymieszać. Miksując wsypać porcjami mąkę. Do ciasta dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Wlać masło i wymieszać.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tarta formy. Piecz w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorować.
Babka cytrynowa z ksielem
Jajka wbić do miski wsypać cukier i ubić na pulchną masę.
Babka cytrynowa z ksielem
Mąkę przesiać przez sito dodać kisiel i proszek do pieczenia, wymieszać. Miksując wsypać porcjami mąkę.
Babka cytrynowa z ksielem
Do ciasta dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
Babka cytrynowa z ksielem
Wlać masło i wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tarta formy.