aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Babka cytrynowa z solą morską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczka cytrynowa w sam raz na niedzielne popołudnie!

Babka cytrynowa z solą morską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa z solą morską

 

 

  • POLEWA:
  • 100 g margaryny Kasia;
  • pół szklanki kakao;
  • kolorowa posypka Oetker;

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa z solą morską
Formę na babkę smarujemy margaryną Kasią i oprószamy mąką lub bułką tartą. Roztapiamy resztę masła w rondelku na małym ogniu, a następnie ucieramy z cukrem, wcześniej startą skórką cytrynową, cukrem pudrem i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy w następnej kolejności 4 jajka i mieszamy porządnie mikserem. Kolejno dodajemy mąkę pszenną i sól morską cytrynową ROYAL BRAND oraz proszek do pieczenia. Gdy wszystko dokładnie zmiksujemy dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny i znów miksujemy wszystko na gładką masę. Gotową masę dajemy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy około 50 minut w piekarniku o temperaturze ok 160 stopni Celcjusza. Upieczoną babkę zostawiamy aż ostygnie i następnie wyciągamy z formy. Oprószamy cukrem pudrem do ozdoby. Ja natomiast zrobiłam czekoladową masę. Margarynę rozgrzałam tak samo jak przedtem na wolnym ogniu i dodałam kakao i mieszałam aż porządnie roztopi się. Gotowa masę polewamy na przestudzoną babkę i posypujemy kolorową posypką Oetker. SMACZNEGO !!!
Babka cytrynowa z solą morską
Formę smarujemy margaryną i posypujemy dokładnie tartą bułką.
Babka cytrynowa z solą morską
Margarynę Kasię roztapiamy na wolnym ogniu.
Babka cytrynowa z solą morską
Z dwóch cytryn utrzemy tarką na dronych oczkach skórkę.
Babka cytrynowa z solą morską
Upieczona babka musi ostygnąć zanim ją wyciągniemy z formy.